

دردهای شانه و مشکلات شایع کتف
چیزی که افراد آن را شانه می نامند در واقع مجموعه ای از چند مفصل و تاندون و عضله است که باعث ایجاد دامنه حرکتی گسترده ای در این ناحیه می شود. تحرک در اندام های مختلف بدن به ویژه شانه از اهمیت بالایی برخوردار است، اما همین موضوع می تواند باعث آسیب و درد شانه شود. درد شانه می تواند فقط محدود به زمان انجام بعضی حرکات خاص باشد و یا به صورت مداوم فرد را درگیر کند. تشخیص نوع درد و علت آن به پزشک ارتوپد وابسته است.
در این مقاله برخی از علل شایع درد شانه مورد بررسی قرار گرفته است. درد شانه اغلب به دلیل چهار عامل اصلی رخ می دهد.
- التهاب تاندون ها
- پارگی تاندون ها
- آرتروز
- شکستگی استخوانهای کتف
تومورها، عفونت ها و مشکلات مربوط به اعصاب این ناحیه از دیگر علل مرتبط با درد شانه هستند.
بورسیت
بورس ها درواقع کیسه های پر از مایع هستند که در سراسر بدن از جمله شانه وجود دارند و در فاصله بین مفصل و عضله و تاندون ها قرار می گیرند و حرکت مفاصل را با اصطحکاک کمتری مواجه می کنند.
در بیماری بورسیت این کیسه ها متورم و دردناک می شوند. بعضی مواقع استفاده بیش از حد و نادرست از شانه باعث التهاب و تورم بورس بین روتاتور کاف و آکرومیون می شود. بورسیت اغلب همزمن با تاندونیت روتاتور کاف رخ می دهد. قسمت های مختلفی از شانه می تواند ملتهب و دردناک شود و فعالیت های متداول روزانه مانند شانه کردن مو د پوشیدن لباس را با دشواری روبه رو کند.
التهاب تاندون ها
تاندون ها مانند طنابی ماهیچه ها را به استخوان متصل نگه می دارند.التهاب تاندون به دوصورت مشاهده می شود:
التهاب حاد تاندون: فعالیت های ناگهانی مانند پرتاب توپ و یا هر حرکتی در طول فعالیت های ورزشی که موجب التهاب تاندون و درد شانه شود منجر به التهاب حاد می شود.
التهاب مزمن تاندون: این نوع از التهاب ناشی از بیماری های دژنراتیو مانند آرتریت و یا پارگی تاندون به دلیل عوامل وابسته به افزایش سن است.
پارگی تاندون
پارگی تاندون می تواند در اثر آسیب ناگهانی و یا بیماری های مزمن به وجود آید. عواملی مانند افزایش سن، ساییدگی ، استفاده بیش از حد از تاندون از جمله عوامل مزمن پارگی تاندون به شمار می روند.
پارگی تاندون می تواند جزئی باشد و یا کاملا اتصال ماهیچه به استخوان را قطع کند. صدمات روتاتور کاف از سایر بخش ها شایع تر است.
گیر افتادگی شانه
گیر اتادگی شانه که اغب در ورزشکاران دیده می شود زمانی اتفاق می افتد که اکرومیون در زمان حرکت به بافت های زیرین فشار وارد می کند. در زمان حرکت دادن بازو آسیب هایی به بورس و تاندون ها وارد شده و عوارضی مانند درد شانه را به همراه دارد.
همچنین گیرفتادگی شانه می تواند به بورسیت و یا اتهاب تاندون منجر شود و درد بیشتری در ناحیه شانه برای بیمار به وجود آورد.
ناپایدای شانه
ناپایداری شانه می تواند در اثر استفاده بیش از حد و یا اسیب به شانه به صورت ناگهانی ایجاد شود. ناپایداری به دو صورت رخ میدهد. در بی ثباتی شانه ممکن است، شانه به صورت کامل از محل مفصل خارج شود یا این اتقاف به شکل در درفتگی جزئی رخ دهد.
در زمان در رفتگی با بالا رفتن بازو فرد احساس درد شانه و بی حسی در این ناحیه خواهد داشت.
در صورتی که در رفتگی ها به صورت مداوم تکرار شوند می تواند منجر به بروز ارتروز در بیمار شود.
آرتروز
یکی دیگر از عواملی که باعث ایجاد درد شانه می شود، آرتروز است. آرتروز با علائمی مانند درد، التهاب، سفتی و تورم در سنین میانسالی اغاز می شود و به مرور زمان با وخیم تر شدن بیماری شدت درد شانه در بیمار افزایش می یابد.
ارتروز شانه می توانند علل مختلفی از جمله ورزش، جراحات، پارگی، عفونت، التهاب و … داشته باشد.
گاهی بیماران برای کاهش درد شانه سعی در ثابت نگه داشتن آن دارند، اما این عمل می تواند منجر به سفتی عضلات این ناحیه و در نتیجه کاهش دامنه حرکتی شانه بیمار شود.
شکستگی
شکستگی در ناحیه کتف می تواند ناشی از سقوط در سالمندان، صدمات ناشی از تصادف و حوادث در جوانان و یا آسیب های ورزشی باشد. شکستگی اغلب با درد شدید، کبودی و تورم همراه است.
درمان درد شانه
بعد از اینکه متخصص ارتوپد با استفاده از روش های تشخیصی گونان علت درد شانه را تشخیص داد درمان بیمار را آغاز می کند. درمان درد شانه به روش های مختفی امکان پذیر است.
تغییر فعالیت
در این روش به ظور کلی هدف استراحت بیمار و انجام فعالیت هایی است که به درمان و انعطاف پذیری ناحیه دردناک کمک می کند. اجتناب از فعالیت بیش از حد می تواند به کاهش درد شانه کمک کند.
درمان دارویی
متخصص ارتوپد می تواند دارویی را برای کاهش درد و التهاب بیمار تجویز کند که در این صورت مصرف به موقع و منظم دارو می تواند در روند بهبودی و کاهش درد موثر باشد.
عمل جراحی
برای کمک به درمان و رفع درد شانه گاها نیاز به عمل جراحی کتف وجود دارد. اما با این حال اغلب بیماران به روش های درمانی ساده مانند دارو درمانی و تغییر فعالیت پاسخ می دهند.
درموردبرخی مشکلات شانه مانند دررفتگی های مکرر نیار به عمل جراحی است.