

دررفتگی شانه می تواند به صورت مادرزادی و یا ناشی از حوادث باشد. دررفتگی مادرزادی شانه یکی از شایع ترین بیماری های مادرزادی شانه است که در بدو تولد مشخص می شود. دررفتگی مادرزادی شانه به سه نوع اصلی تقسیم بندی می شود.
- دررفتگی مادرزادی در زمان رشد داخل رحمی که پدیده ای بسیار نادر است.
- دررفتگی ناشی از آسیب و حوادث که در زمان تولد ایجاد می شود
- دررفتگی ناشی از آسیب پلکسی بازویی که شایع ترین نوع دررفتگی مادرزادی شانه است.
علت دررفتگی مادرزادی شانه چیست؟
ناهنجاری های داخل رحمی علت اصلی و شایع دررفتگی مادرزادی شانه است. این نوع از نا هنجاری ها اغلب در ناحیه مفصل استخوان شانه رخ می دهد.
رشد ناکافی شانه و یا عدم رشد ناحیه گلنوئید می تواند باعث بدفرمی استخوان شانه شود.
عکس برداری از شانه
سونوگرافی می تواند دررفتگی مادرزادی شانه را از شکستگی های متداول در ناحیه شانه متمایز کند. سی تی اسکن و ام آر آی برای تشخیص وجود دررفتگی بسیار دقیق تر و حساس تر از سونوگرافی عمل می کنند.
درمان دررفتگی مادرزادی شانه
در صورتی که اختلال عملکرد فرد به دلیل مشکلات شانه بسیار کم و در حداقل حالت خود باشد اغلب درمان ویژه ای توصیه نمی شود زیرا می تواند فرد را با محدودیت های بیشتری مواجه کند. اما به طور کلی روش های درمانی انتخابی به نوع بیماری و میزان محدودیت ایجاد شده برای فرد بستگی دارد.
با توجه به نوع دررفتگی تشخیص زودرس و انجام اقدامات درمانی لازم می تواند کیفیت زندگی و عملکرد بیمار را به شدت تحت تاثیر قرار داد.
هیپوپلازی گلنوئید مادرزادی
هیپوپلازی ناشی از عدم شکل گیری کامل حفره گلنوئید است. این اختلال که از جمله موارد دررفتگی مادرزادی شانه به شمار می رود، در عکس ها و تصویر برداری ها به صورت یک بافت استخوانی صاف و کم عمق و توسعه نیافته مشخص می شود و شکل حفره ای خود را ندارد.
گاهی اوقات دررفتگی مادرزادی شانه می تواند همراه با سایر ناهنجاری ها مانند سندروم آپرت، سندروم هورلر، آگنوزیا- اداکتلیا، دیسپلازی آکلودنتوسوسی، سندروم هولت اور ام و سندروم کورنیا دیلانژ دیده شود.
از نظر بالینی در نوزادان ناهنجاری ها بدون علامت هستند و ممکن است در عکس رادیوگرافی نوع ناهنجاری تشخیص داده شود. اما در سنین بالاتر ممکن از مفصل شانه ناپایدار بوده و در جهت خلفی جابجا شود.
دامنه حرکت شانه محدود می شود باعث تحریکات عصبی عضلانی خواهد شد. در این مورد باید شرایط بیماری توسط خود فرد تعیین شود و درمان خاصی از سوی متخصصین صورت نمی گیرد. در جابجایی خلفی شانه می توان با استفاده از گلنوئید پلاستی به صورت پیوند استخوان کمک کننده باشد.
آپلازی شانه
یکی دیگر از بیماری های مرتبط با دررفتگی مادرزادی شانه، آپلازی مادرزادی شانه است. فقدان مادرزادی شانه بسیار نادر است و درمان آن شامل استفاده از پروتز در اندام مورد نظر است.
پیچ خوردگی حفره گلنوئید
این نوع از تغییر شکل باعث دررفتگی خلفی و یا قدامی شانه می شود و در رادیوگرافی ها قابل تشخیص است.
درمان این اختلال شامل پیشگیری از پوکی استخوان گردن و انجام پیوند استخوان برای جلوگیری از چرخیدن بازو است
ناهنجاری مادرزادی انحراف استخوان بازوی فوقانی
این ناهنجاری ممکن است به دنبال سندروم نوروفیبروماتوز و یا سندروم راشیتیک به وجود آید.
به یاد داشته باشید تشخیص و درمان به موقع ناهنجاری های شانه می تواند زندگی کودک را تحت تاثیر قرار دهد. جهت تشخیص به موقع شروع درمان های لازم در زمینه آسیب های شانه و آرنج با ما تماس بگیرید.