

اغلب جراحی های تعویض مفصل شانه موفق هستند. اما در موفق ترین جراحی ها نیز امکان بروز برخی عوارض ناخواسته وجود دارد. عوارض تعویض مفصل شانه نیز گاها در برخی از جراحی ها بروز پیدا می کند. در این مقاله برخی از عوارض تعویض مفصل شانه اشاره شده است. برخی از این عوارض بسیار جرئی بوده و برخی می توانند تهدید کننده ی زندگی باشند. و برخی نیز نیاز به جراحی مجدد خواهند داشت.
ترومبوز
عوارض مربوط به هر بیهوشی عمومی شامل احتمال بروز سکته قلبی، سکته مغزی، احتمال لخته شدن خون در ورید های عمقی(DVT) و ذات الریه است. ترومبوز وریدهای عمقی از مهمترین نگرانی ها و عوارض تعویض مفصل شانه است. اما این عارضه در زمان جراحی های مرتبط با اندام تحتانی شایع تر از جراحی های اندام فوقانی است. در صورتی که ترومبوز وریدی درمان نشوند با حرکت لخته خون در عروق محیطی احتمال آمبولی ریوی افزایش یافته و به عنوان یک عامل تهدید کننده حیات، زندگی بیمار را با خطر جدی روبه رو خواهد کرد.
در صورت تشخیص به موقع آمبوی ریوی می توان درمان دارویی را اغاز و بیمار را درمان کرد.
متخصصین معتقدند خطر لخته شدن خون در بیمارانی که مورد تعویض مفصل شانه قرار میگیرند بسیار پایین است. تحقیقات نشان داده است از بین افرادی که تعویض مفصل شانه انجام می دهند تنها 0.52 % لخته شدن خون را نشان می دهند.
عفونت
در زمان جراحی معمولا برای بیمار آنتی بیوتیک تجویز می شود تا خطر بروز عفونت احتمالی را کاهش دهد. با این حال گاهی عفونت های خفیف در محل جراحی اتفاق می افتد. این مشکل در صورت بروز با تجویز دارو قابل درمان است.
در موارد شدیدتر بروز عفونت می تواند منجر به برداشتن مفصل و پروتز مصنوعی شانه شود و حتی می تواند فرد را در معرض خطر مرگ قرار دهد.
پس از رفع عفونت میتوان مجددا به قرار دادن پروتز اقدام کرد.
سایر عوارض تعویض مفصل شانه
گذشته از خطرات مرتب با بیهوشی و عفونت عوارضی در ارتباط با انجام جراحی تعویض مفصل شانه به روش سنتی وجود دارد.
آسیب به کاف روتاتور شانه
به دلیل اینکه بعد از جراحی شانه احتمال آسیب به عضلات روتاتور کاف وجود دارد برای پیشگیری از آن راه حل های زیر پیشنهاد می شود.
- ارزیابی ماهیچه های روتاتورکاف توسط یک متخصص شانه قبل از انجام جراحی
- دقت در زمان جراحی توسط جراح شانه برای رساندن میزان آسیب به حداقل ممکن
- ارائه آموزش های لازم به بیمار برای مراقبت های پس از جراحی. بیمار باید بداند چه زمانی شانه خود را ثابت نگه داشته و یا حرکت دهد. همچنین بیمار باید بداند چه حرکاتی برای شانه ای که مورد جراحی قرار گرفته است بی خطر بوده و یا چه حرکاتی سلامتی او را به خطر می اندازد.
شل شدن و خارج شدن پروتز شانه
جراحی مفصل شانه یک جراحی پیچیده است که در طی آن مفاصل و بسیاری از بافت های نرم شانه دستکاری می شوند. اگر پروتز جایگذاری شده از نظر اندازه و جایگذاری درست انجام نشود می تواند مشکلات متعددی را برای بیمار ایجاد کند.
شل شدن مفصل شانه از عوارض تعویض مفصل شانه است که بیمار از آن آگاهی چندانی نداشته و علائم آن را متوجه نمی شود. شل شدن مفصل شانه می تواند مشکلاتی مانند دررفتگی مکرر مفصل شانه را به همراه داشته باشد. از این رو دامنه حرکت شانه تحت تاثیر قرار خواهد گرفت.
شکستگی استخوان شانه
از جمله عوارض تعویض مفصل شانه شکستگی استخوان گلنوئید و یا بازو است. در صورتی که شکستی رخ دهد ممکن است نیاز به عمل جراحی مجدد وجود داشته باشد. شکستگی استخوان به تراکم استخوان، آناتومی فرد و مفصل دستکاری شده بستگی دارد.
در رفتگی جزئی مفصل شانه
مفصل جراحی شده جدید ممکن است که از جای خود خارج شود. این مشکل با تقویت عضلات اطراف مفصل شانه از طریق فیزیوتراپی قابل پیشگیری است.
آسیب عروق خونی و اعصاب
احتما آسیب اعصاب و رگ های خونی اطراف مفصل در حین عمل جراحی وجود دارد. طبق نتایج به دست آمده 4 تا 6 درصد بیماران دچار آسیب به عروق و اعصاب می شوند که از این بین 80 تا 85 درصد به خودی خود درمان می شوند.
بروز واکنش های آلرژیک
گاهی برخی از بیماران نسبت به جنس پروتزها واکنش های آلرژیک نشان می دهد.
عوارض تعویض مفصل شانه اغلب با درمان از بین می رود. و در صورتی که پس از مدت طولانی درد بیمار کاهش پیدا کند و دامنه حرکت مفصل بهبود پیدا کند عمل جراحی موفق قلمداد می شود.
بیمار می تواند با کمک یک جراح شانه مجرب میزان بروز عوارض را به حداقل برساند.
در صورتی که پس از مدت ها مفصل تعویض شده فرسوده شود متخصص شانه جراحی مجدد برای برداشت و جایگزینی مفصل را پیشنهاد می کند.