

فیزیوتراپی بعد از تعویض مفصل شانه
اگر در حال حاضر از درد شانه به دلیل آرتروز رنج می برید به گونه ای که این درد با درمان های غیر تهاجمی بهبود پیدا نمی کند به احتمال زیاد متخصص ارتوپد و یا متخصص شانه روش تعویض مفصل شانه را به شما پیشنهاد خواهد کرد. بعد از جایگزینی مفصل شانه و تعویض مفصلی که به دلیل آرتروز از بین رفته است شما قادر خواهید بود به راحتی بسیاری از فعالیت های روزانه را مانند قبل ادامه دهید. در این بین فیزیوتراپی بعد از تعویض مفصل شانه توسط جراح شانه به شما توصیه می شود تا به تدریج و با تقویت عضلات اطراف شانه بتوانید محدودیت های خود را کاهش داده و روند طبیعی زندگی را از سر بگیرید.
شما باید از این موضوع اطلاع داشته باشید که فیزیوتراپی بعد از تعویض مفصل شانه باید چه نتایجی برای شما به همراه داشته باشد. از این طریق می توانید روند توانبخشی خود را بهبود ببخشید.
در هنگام تعویض مفصل شانه برشی روی شانه ایجاد شده و جراح مفصل شانه آرتروز شده را برداشته و از پروتزهای جایگزین استفاده می کند. تعویض مفصل با توجه به میزان آسیب دیدگی و همچنین آسیب عضلات کاف روتاتور به شیوه های گوناگون انجام می شوند و این بخش با نظر متخصصین و جراحان تعیین می شود. اغلب جراحان مجبورند در زمان جراحی تاندون ساب اسکاپولا را بردارند تا بهتر مفصل شانه را جرحی کنند به همین دلیل بسیاری از بیماران تا 6هفته بعد از جراحی با محدودیت های حرکتی مواجه اند.
بعد از جراحی تعویض مفصل شانه، شانه باید تامدتی بدون حرکت باشد تا روند درمان و بهبودی آغاز شود. بعد از اتمام دوره استراحت پزشک متخصص توصیه به شرکت در جلسات فیزیوتراپی بعد از تعویض مفصل شانه را برای شما خواهد داشت. که معمولا این دوره 4 تا 6 هفته بعد از جراحی صورت می پذیرد.
ارزیابی و تعیین برنامه فیزوتراپی بعد از تعویض مفصل شانه
بعد از جراحی مفصل شانه فیزوتراپ در اولین جلسه به بررسی وضعیت سلامتی شما، سبک زندگی، شغل و سابقه بیماری قبلی شما می پردازد و برخی از تست ها و آزمایشات در این زمینه انجام خواهد شد. برخی از این آزمایشات عبارتند از:
- اندازه گیری میزان درد
- دامنه حرکت شانه
- اندازه گیری قدرت عضلات شانه
- بررسی بافت اسکار حاصل از جراحی
- لمس ناحیه جراحی شده
- اندازه گیری میزان عملکرد مفصل شانه
پس از ارزیابی اولیه توسط فیزیوتراپ برنامه مشخصی برای آغاز جلسات فیزوتراپی به شما ارائه خواهد شد که طبق آن روند توانبخشی آغاز می شود.
هدف از فیزوتراپی بعد از تعویض مفصل شانه عبارت است از:
- به دست آوردن کامل دامنه حرکتی
- بدست آوردن قدرت کشش در ناحیه شانه و بازو به طور کامل
- از بین بردن کامل احساس درد در ناحیه جراحی شده
- استفاده از بازو و شانه در حین کار و تفریح
فیزوتراپی بعد از تعویض مفصل شانه اندکی متفاوت بوده و نیاز به صبر بیشتری دارد. همکاری شما با فیزوتراپ به روند توانبخشی شما کمک بسیاری خواهد کرد.
فیزیوتراپی برای درمان و ارتقاء عملکرد شانه از روش های مختلف حرکتی و ورزشی در این زمینه استفاده می کند. برخی از این روش ها عبارتند از:
روش های کنترل درد و بهبود گردش خون:
- کمپرس سرد: برای کاهش درد، تورم و التهاب
- کمپرس گرم: برای کاهش درد، شل شدن عضلات و بهبود جریان خون به بافت
- تحریک الکتریکی: برای کاهش درد و کمک به انقباضات عضله بعد از جراحی
- نوار کینزیولوژی: برای کاهش درد، تورم و بهبود عملکرد عضله شانه
مراقبت های عملی
فیزوتراپ ممکن است از چند روش دستی برای کمک به توانبخشی شما استفاده کند. مانند:
- انجام تکنیک های حرکتی به صورت عملی
- انجام ورزش های مقاومتی
- ماساژ بافت اسکار
این روش های درمانی به تقویت دامنه حرکتی و عملکرد کلی مفصل شانه و بازو کمک می کند.
تمرینات ورزشی
یکی از مهمترین نکات در زمینه فیزیوتراپی بعد از تعویض مفصل شانه انجام تمرینات ورزشی است که برای توانبخشی باید حتما روی آن تمرکز کرد. از جمله فعالیت های ورزشی در این زمینه عبارتند از:
- حرکت آونگ
- حرکات ایزومتریک شانه
- تمرینات افزایش دامنه حرکتی
- تمرینات تقویت کننده عضلات به کمک وزنه یا کش
- تمرینات اختصاصی بهبود عملکرد
چه مدت بعد از جراحی تعویض مفصل شانه بیمار بهبود پیدا می کند؟
در صورتی که جلسات فیزیوتراپی بعد از تعویض مفصل شانه به صورت منظم انجام شود انتظار می رود تا 6 هفته بعد از جراحی بیمار بهبودی خود را به دست آورد، اما در صورت انجام توصیه های توانبخشی این دوره به 12 تا 16 هفته بعد نیز ادامه خواهد داشت.